E-mail: admin@tro.dk
Dato for offentliggørelse
28 Jun 2014 14:36
Forfatter
Bodil Lanting

Flere store internationale undersøgelser af enæggede tvillinger viser, at den seksuelle
orientering hverken skyldes gener eller påvirkning i fostertilstanden. Hvis homoseksualitet er arveligt betinget, skulle enæggede tvillinger have samme seksuelle præferencer. Men sådan er det ikke, viser ny forskning.

- Enæggede tvillinger har helt den samme DNA, og de har haft ens betingelser i livmoderen. 
Hvis homoseksualitet skyldtes genetiske forhold eller påvirkninger i fostertilstanden, skulle begge tvillinger altså have samme type seksualitet, men sådan er det ikke, siger ph.d. i biokemi og statistik, Dr. Neil Whitehead.

Konklusion: Ingen fødes som homoseksuel

Otte forskellige studier af enæggede tvillinger i Australien, USA og Skandinavien gennem de sidste 20 år viser alle, at homofili ikke er medfødt.
Forskerne konkluderer, at hvis kun den ene og ikke begge af et enægget tvillingepar bliver homofil, så må årsagen ligge i noget, der sker efter fødslen.
Som eksempel på noget, der kan forårsage en ændring i seksuel præference og adfærd, nævner Dr. Whitehead, at den ene af tvillingerne kan have været udsat for pornografi eller seksuelle overgreb.
Man skulle nemlig forvente, at tvillinger med ens DNA havde 100 procent ens seksuelle præferencer. Men Whiteheads undersøgelser viser, at hvis den ene dreng af et tvillingepar er homofil, er der kun 11 procent chance for, at den anden også er det - og 14 procent, når det gælder pigerne.
Det faktum, at tvillinger bliver registreret, gør det forholdsvis let for forskerne at lære noget om, hvad henholdsvis arvelige og miljømæssige forhold betyder for børns udvikling.
I Europa vil man lave et kæmpe-register med 600.000 tvillinger, og i Australien har man allerede et tilgængeligt register med over 25.000 tvillinger.

Seksualitet kan ændres

En undersøgelse blandt titusinde teenagere foretaget af Bearman og Brueckner i 2002, viser endnu tydeligere end de senere undersøgelser, at generne betyder meget lidt for folks seksuelle orientering. 
Undersøgelsen viser, at der kun er 7,7 procents chance for, at en dreng ville være homofil, hvis hans tvillingebror er det (modsat 11 procent i Whiteheads undersøgelse). 
Blandt pigerne ville 5,3 procent være lesbiske, hvis deres tvilling var det.

Seksualitet kan ændre sig

Whitehead er selv overrasket over, hvor foranderlig seksuel identitet kan være:
- Neutrale akademiske undersøgelser viser, at der sker en afgørende ændring over tid. Halvdelen af de homoseksuelle/biseksuelle (som vel at mærke ikke er i nogen form for terapi) vil bevæge sig i retning af heteroseksualitet i løbet af deres levetid.
- Omkring tre procent af den nuværende heteroseksuelle befolkning har på et tidspunkt opfattet sig selv om homo-eller biseksuel. Faktisk vil der til enhver tid være flere eks-homofile end reelle homofile, siger forskeren.

Unge kan gå begge veje

Evnen til forandring på det seksuelle område er størst blandt teenagere, ifølge Bearman og Brueckners undersøgelse. De fandt, at næsten alle, der som 16-17-årige var tiltrukket af en person fra samme køn, ville have ændret præference blot ét år senere.
Selv om forskerne var positive overfor homoseksuelle, fastslog de, at der kun var tale om stabilitet blandt de heteroseksuelle. De ændrede sig nemlig ikke fra år til år. 
Men teenagere er et specielt tilfælde, fordi de er i stand til at ændre seksuel præference.

Forskerne er tavse

Neil Whitehead siger om offentliggørelsen af tvillinge-undersøgelserne:
- Der findes mange populære misforståelser i vores kultur, fx. at homoseksualitet er noget medfødt, så man ikke kan ændre det. 
- De forskere, som arbejder med dette emne, er ikke tilfredse med mediernes beskrivelse af sagen. Men de foretrækker at holde sig til deres akademiske arbejde frem for at involvere sig i diskussionener med aktivisterne, siger Whitehead.
Forskningen i enæggede tvillinger stemmer altså overens med, at man aldrig har fundet et gen for homoseksuatlitet.
Dr. Whitehead har en lang og alsidig akademisk karriere som bl.a. biokemiker og statistiker bag sig. Han har været akademisk medarbejder for New Zealands regering i 24 år, før han kom til FN og det internationale atomenergi-agentur. De senere år har han været konsulent for japanske universiteter i emnet radioaktiv strålefare.

Forandringsterapi forbudt efter pres

 

Hvad siger Bibelen?Organisationen Exodus International, som tilbyder terapi for at gøre homofile til heterofile, har mødt voldsom kritik fra homo-aktivister. 
De hævder, at homofili er medfødt, at terapien derfor ikke nytter, og at der er tale om et overgreb, som udføres af kristne kvaksalvere. 
Men Exodus-organisationen kan fremvise resultater på at forandring af seksuel orientering er mulig gennem terapi.
Denne type forandringsterapi er nu blevet forbudt blandt andet i den amerikanske delstat Californien, efter pres fra homoseksuelle aktivister.

Den bibelske baggrund for forandringsterapien er bl.a. det, Paulus skriver i brevet til Romerne kapitel 1:28-32. 
Her understreger apostlen, at nogle mennesker foretrækker at tro på en løgn frem for sandheden. Der er tale om afgudsdyrkelse, mener Paulus, hvis mennesker tilbeder det skabte i stedet for Skaberen. 
Det er både en tilvalgt livsstil og et fravalg af Gud:
?De ved godt, hvad Gud ønsker, de skal gøre... Alligevel lever de på den måde og bekræfter hinanden i deres umoralske livsstil.?
Men Paulus siger også i 1 Kor. 6:11: ?Den form for levevis har nogle af jer haft? - så læserne i Korint har åbenbart også forandret seksuel adfærd.